Blog

„Pro těch osm dětí budu vždycky taková speciální teta,“ říká přechodná pěstounka Katka.

S Katkou Klímovou jsem se na rozhovor sešla v jejím malebném domečku, kde bylo ve velkých teplech, kdy jsme ho natáčely, příjemné chladno. Káťa byla celých osm let pěstounkou na přechodnou dobu a před pár měsíci ukončila svou poslední misi tím, že předala poslední děťátko do dlouhodobé pěstounské péče.

V rozhovoru se dozvíte, kolik dětí měla za tu dobu Katka v péči, jaké byly, ale také kam od ní odešly. Moc mě zajímalo, jaké bylo její první předávání miminka. Bylo to ještě před novelou zákona a vše probíhalo úplně jinak než dnes.

Více jsme se věnovaly příběhu holčičky, která byla u Katky nejdéle. Tato holčička měla ze začátku prognózu zdravého miminka, které míří do osvojení. Po několika měsících se ale ukázalo, že zdravotní stav holčičky je mnohem těžší a její prognóza do budoucího života je bohužel mnohem pesimističtější, než se ze začátku zdálo.

Mluvily jsme také o tom, jak se takto nemocnému děťátku hledali dlouhodobí náhradní rodiče. Co tato těžká zkušenost přinesla celé rodině dobrého. Ke konci rozhovoru se také dozvíte, jak příběh této holčičky dopadl.

Zajímalo mě také, jak Káťa poznala, že už je čas s přechodnou pěstounskou péčí skončit, které důvody ji k tomu vedly a také jak tyto roky vnímá při ohlédnutí zpět. Stala by se přechodnou pěstounkou, kdyby věděla, co vše ji čeká a jaké příběhy během této životní etapy zažije?

Tento podcast mohl vzniknout díky podpoře z dotačního programu Rodina, který financuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Aktivity projektu Budeme rodinou náhradní! Získání nových náhradních rodičů, podpora rodin se svěřenými dětmi, jsou podpořeny z dotačního programu Rodina.
Rubriky