Blog

Stres je pro malá miminka fatální, jejich mozek se totiž prudce vyvíjí

Miminka nepotřebují jen jíst a spát

I ta nejmenší miminka, která na první pohled vypadají, že potřebují jen spát a jíst, žijí v ústavech v neustálém stresu. Chtějí pochovat – ale žádná náruč není volná. Chtějí se usmívat na milující obličej – ale dostanou jen hračku. Chtějí jíst – ale musí počkat, až na ně sestřička bude mít čas…

Pomóc, stres!

Zatímco u nás dospělých spouští stres šibeniční termín odevzdání práce, dopravní špička nebo hádka s partnerem, u miminek jsou to právě tyto situace. Situace, kdy jim chybí jedna milující osoba, která by vždy reagovala na jejich potřeby – ať už pomazlení, spánek, jídlo, přebalení plenky nebo přisunutí hračky.

Permanentní stres je pro malá miminka fatální. O celoživotní podobě našeho mozku se totiž rozhoduje právě v prvních měsících života, kdy se mozek prudce vyvíjí.

Podívejte se na to schválně sami

Na obrázku vlevo je mozek zdravě se vyvíjejícího tříletého dítěte. Vpravo je mozek dítěte, které bylo zanedbávané a žilo ve stresu. Jeho mozek je prostě výrazně menší a obsahuje daleko méně spojů. Jde o celoživotní a nenávratné poškození, které už dítě nikdy nedožene.

brain trauma

Přečtěte si i dopis pěstounky poslancům: Citová bolest probíhá v mozku na stejném místě jako ta fyzická.

Doporučujeme vám i příběhy dětí v náhradní rodinné péči! Třeba příběh miminka s abstinenčním syndromem.

Rubriky